I have questiones!

Historien går slik at jeg klarte å få i gang en liten diskusjon på en av facebooks «beauty» grupper. Det er en slik gruppe som startet i all sin uskyld som et sted for sminkeelskere, men med 40000 medlemmer har det til tider vært litt uklart hvor grensene for akseptert og relevant innhold egentlig går. Så jeg benyttet selvfølgelig anledningen jeg og la ut innlegget mitt om Zara.

Det ble en fin liten diskusjon og jeg, som elsker at folk har meninger, fikk brynt meg på menneskers forskjellige reaksjoner og perspektiver. Til min store glede var det veldig mange som skjønte hvor jeg ville, og mange som delte min reaksjon og til slutt fikk jeg (desverre) bekreftet en mistanke jeg har hatt når det kommer til diskusjoner rundt kropp.
Ofte kommer disse diskusjonene til et punkt hvor noen skriker «helse». I dette tilfelle skreik de «sykelig overvekt».
Det spiller ingen rolle om det var relevant for temaet eller diskusjonen, det skal bare fyres opp som et eksempel eller en mening. Det skjer ofte. Dette var ikke rettet mot meg eller noen andre personer, det var en mening på utviklingen i modellindustrien. Jeg har ofte merket meg at diskusjoner kan gå denne veien, men jeg ble overrasket over at den gjorde det denne gangen ettersom det var så langt fra tema. Samtidig så gir det meg mye å tenke på, og mye å skrive om 😉

Er det mulig å promotere overvekt gjennom representasjon av kvinner over strørrelse 44?

Er det mulig å se en persons helsestatus basert på utseende?

Er din verdi som menneske avhengig av hvor sunn du er?

Er vi redde for å bli oppfattet som usunne?

Er vi redde for å bli oppfattet som å promotere usunnhet/fedme?

Er helse spørsmålet alltid relevant?

Kan vi klare å lage et skjønnhetsbilde i samfunnet vårt hvor alle føler seg inkludert?

Hva tror du?

2 kommentarer om “I have questiones!

 1. Godt innlegg og masse bra spørsmål!
  Eg tenkjer at idag burde folk flest vita at utsjånad ikkje alltid på langt nær seier noko om personers helsetilstand, fysisk som psykisk.
  Det å anta at ein veit noko som helst om nokon (anna enn klesstil) basert på korleis dei ser ut er eit farleg utgangspunkt, men eg tar meg sjølv i å ha slike fordommar sjølv.

  Eg kan ikkje svare for andre men eg trur at dei fordommane eg har om andre kjem frå mine eigne usikkerheter om kroppen min, som heldigvis vert færre med åra, som eg projiserer på andre.

  Helsespørsmålet knytta til størrelse er vel kanskje eit tema der mange har mykje frustrasjon, frykt eller kanskje likegyldighet. Det eg kan seia etter å ha jobba med sjuke menneske i alle aldre og størrelser er at alt vert mykje tyngre dersom ein er veldig undervektig eller veldig overvektig. Det fekk meg absolutt til å tenkje på mi eiga helse på ei heilt anna måte.
  Det er vanskeleg å svare kort på desse spørsmåla, for det er ein kjempeinteressant diskusjon du sett igang.
  Det eg vil fram til er at god helse kan ha mange formar, men akkurat som lykka så er me sjølv ansvarlige for han.

  Likt av 1 person

  • Så utrolig flott skrevet!! Veldig enig med deg, spesielt det du skriver om egne fordommer 👌 Mine egne fordommer er jo faktisk hvor jeg henter mye av det jeg skriver om.
   Det jeg opplever i diskusjoner er at mennesker ofte mener å kunne si noe om andres helse uten på noen måte å være kvalifisert til det. Helse er sammensatt. Og det som jeg syns er enda verre er at de alltid skal dra det inn og at det blir akseptert uansett hva temaet egentlig var. Jeg syns det er skikkelig synd, og jeg tror det sender negative signaler. Det bidrar til å rettferdiggjøre en del kroppsshaming/fatshaming og fører til økt kroppshysteri… mener jeg! 😉

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s